lördag 20 mars 2010

den pedagogiska mandarinsaften.

Köp en apelsinpress för 20 cent. Lär ditt barn att det är en ypperlig gest för vårt överbelamrade jordklot att köpa begagnat. Låt bli att nämna vad plast är gjort av i detta sammanhang.

Inse att du inte har apelsiner. Ta en mandarin istället. Kör en ramsa om de nyttiga vitaminerna.
Den praktiska vassa kniven.

Försök intala dig själv att din lilla valp mår bra av att lära sig skära i saker och ting. För utvecklingens skull. Och försök att inte skrika "akta fingrarna!" var och varannan sekund. Det är om möjligt mer stressande för ungen, som märkväl har en supervass kniv i sin hand.

Innan du fortsätter klotta. Beundra de fina kontrasterna lite och pusta ut att det inte blev några blodiga fingertoppar av mandarinomskärelsen.

Låt ditt barn göra grovjobbet. De flesta barn tycker om allt som är klottigt.

Oja dig över hur lite saft det kommer från en mandarin. Dra en visa om fysikens lagar om du behärskar ämnet och plocka fram två frukter till. De sista mandarinerna får du allt pressa själv. Nu har ditt barn redan tröttnat. Och har med händer insmorda i mandarinsaft börjat slå kullerbyttor på din vita soffa.

Sätt på locket.
Locka barnet tillbaka till den lärdomsrika upplevelsen med att tjuta: Nu är det fääääääärdigt. Kom och hälla saften i glaaaaaset nuu! Låt barnet hälla själv utan att du förmanar på minsta lilla sätt.

Ställ ditt barn framför någon fin bakgrund, ta ett sista foto och nu kan man säga åt barnet att hon/han skall se ut som man gör när man smakat på något jättegott! Lite "Image is everything" lärdom.
Inse i skrivande stund att din buss till jobbet gick för fem minuter sedan och du kommer således att bli sen på grund av ett blogginlägg som handlade om att pressa mandariner.

3 kommentarer:

sannabenita sa...

Oj ! Den va den finaste! jag har haft för mig redan ett tag att vi ska skaffa en appelsinpressare men har aldrig kommit ihåg det sedan i butiken.. Men dendär ser ganska behändig ut..iallafall med mandariner.. :)
Fint innlägg med fina bilder! Så modernt!
Jag låter också Reetta själv skära sallad, gurka mm. och bräda brödet och klippa med fiskars sax.. Hur ska de annars lära sig?!

Maria-kusin sa...

Hahahaa! Ja hjälp. Tanken var god.

Anonym sa...

Tack for intressant information